fredag, juni 02, 2006

M vill ha Rooseum som Stockholmsfilial

Med min starka betoning på personlig frihet på många sätt kunde man undra om jag inte skulle kunna höra hemma i moderaterna. Huva! Bara deras inställning att landstingen/regionerna ska avskaffas tvingar mig att föredra socialdemokraterna.

Igår skrev jag om Trelleborgsmoderaterna som styrdes från Stockholm i en viktig fråga. Nu är det Malmömoderaterna (Stefan Lindhe, Gunn Hanéll...) som är drivande för att Rooseum ska bli filial till Moderna museet i Stockholm. Lars Nittve, före detta Rooseumchef, är mycket positiv: "Samtidigt som Rooseumfilialen blir en självständig enhet kan Moderna museet dela med sig av sina samlingar, sin kompetens och sina kontaktnät." Bara glada tillrop:

Om förslaget går igenom blir det första gången en nationell kulturinstitution öppnar filial utanför Stockholm.
– Fullständigt unikt, säger kulturdirektör Bengt Hall. Malmö får förutsättning att bli Sveriges mest dynamiska konststad.


Men det mest intressanta med artikeln är den totala bristen på ett kritiskt perspektiv i en skånsk tidning. Kan det finnas någon nackdel när en Malmöinstitution övergår till att bli en filial till en Stockholmsinstitution? Kan det finnas en lokal Malmökultur eller en regional kultur med särskilda prioriteringar som idag ger Rooseum en unik framtoning? Går det att överhuvudtaget föra en diskussion på ett sådant tema eller är självklart all svensk kultur likadan overallt och kan alltid organiseras om utan konsekvenser?

Inga kommentarer: