torsdag, juni 01, 2006

Trelleborgsmoderater i en förvirrad stad

Sydsvenskan gör en kritisk artikel från moderaterna i Trelleborgs presskonferens. Trelleborgs Allehanda (TA) hittar inte alls den "pärlan". Det visar sig att moderaterna, till skillnad från sossarna, inte har någon toppkandidat till posten som kommunstyrelseordförande. Sydsvenskan (Tommy Lindstedt):

Valfrihet är moderaternas återkommande mantra. Men när det gäller att utse och presentera en kandidat till uppdraget som kommunalråd styrs partiet i Trelleborg av ledningen i Stockholm.
- Vi följer riktlinjerna från partistyrelsen, säger Bengt Gunnarsson som förklaring till varför man inte har en kandidat till kommunalrådsposten.


Trelleborg är Skånes sjätte största stad. Staden har en komplex identitetssituation. Mitt gamla parti Skånefederalisterna fick i valet 2002 relativt sett flest röster där och i Hörby. Och i en webbfråga publicerad i TA 23 september 2005 svarade 191 på frågan "Vore det bättre om Skåne vore danskt?" 57 % svarade "ja", 38 % svarade "nej" och 5 % svarade "vet inte"!

Samtidigt var, paradoxalt nog, nationalistiska sverigedemokraterna så starka efter valet 2002 att socialdemokrater och moderater har sett sig tvungna att samregera i snart fyra år. I SkD 9 april 2003 kunde man läsa att köpmannaföreningen och Trelleborgs kommun skulle sätta fart på Sveriges största nationalistiska jippo "enligt norskt manér". "Jag har inte hört talas om att någon ort i Sverige satsar så hårt på nationaldagsfirande - att det ska bli något stort som folk pratar om", sa då handelsklubbens ordförande Gert Rosenquist.

Det är stad med en typisk skånsk förvirrad identitet. Det senaste är moderater som inte ens vågar bestämma sig för en kommunalrådskandidat utan att fråga Stockholm. Men det pågår alltså mer i den staden.

Inga kommentarer: