måndag, juni 05, 2006

Grundlovsdag föredöme för Sverige

Idag är det grundlovsdag i Danmark. Svenska nationalister som t ex våra regeringsföreträdare blickar ofta västerut för att de vill se Sverige lika nationalistiskt som (skräckexemplet) Norge. Istället borde danska grundlagsdagen vara föredöme för ett svenskt endagsfirande.

På många sätt är grundlovsdag en dag som varken är hackad eller malen. Det är en halvt ledig dag för många - från kl 12. Andra har helt ledigt. Affärerna är ofta stängda. Men inte alla. Vanligtvis brukar man säga att Danmark inte har någon nationaldag utan grundlovsdag är det som kommer närmast. Ibland kallas ändå grundlovsdag lite slarvigt för Danmarks nationaldag. Danskarna firar att de fick sin första fria grundlag 5 juni 1849. Enväldet tog slut och Danmark blev en demokrati. Men även tidigare, i perioden fram till 1849, var enväldet under avveckling.

Grundlovsdag är allmän flaggdag i Danmark, men till skillnad från nationaldagen i Sverige firar man inte danskheten/svenskheten. Grundlovsdag är till stor del en politisk dag, där man gör nyktra historiska återblickar, inte alltid för att komma in på samtiden. Men politiken, författningen och förhållandet till EU/världen står ofta i fokus på s k grundlovsmøder över hela Danmark. Danmarks konservativa är aktiva att hålla möten och ibland även EU-motståndarna. Det kan liknas lite vid ett konservativt 1 maj. Nog händer det att talare kommer in på och kanske t o m hyllar drottningen och fäderneslandet, men det ska mer ses i sitt sammanhang i världen. Det som är viktigast att hylla den dag är Danmarks demokrati.

Hur är det med inmarsch med föreningar, blåsorkestrar, Köpenhamnsflickorna, Kungssång, fanfar, fallskärmshoppare, parad, fanborg, högtidstal, "leve Danmark", nationalsång, flagg- och fanutdelning, hymn och Hemvärnets Musikkår? Nej, är du galen? Danskarna är väl inga barbarer?

Möjligen har ovanstående tankar spelat in när tunga politiker i Varberg 2001 ville att Halland skulle byta nationaldag från den 6 till den 5 juni. Motionen antogs också av arbetarkommunen i Varberg. Motiveringen var att Halland sades "ha mer gemensamt med Danmark, som firar den så kallade grundlovsdagen den 5 juni". Från Hallands Nyheter 2001-12-08: "Kaj Berntsson, som är kommunalråd i Varberg, menar att motionen är seriöst menad och motiverar varför. - Skälet till att motionen skrivits är regionalpolitiskt. Vi här nere i södra Sverige måste skapa en egen identitet, säger han."

Vidare i artikeln: "I motionen påpekas att det borde vara naturligt för hallänningar att gå till källan efter sin egen historia. Och den finns till väsentlig del i Danmark. Bland annat såg Kristian IV till att slottet i Halmstad och Varbergs fästning byggdes. Vid freden i Brömsebro tvingades Danmark avträda hela Halland till Sverige."

Inga kommentarer: