lördag, juni 03, 2006

Skåne-Göteborg - region eller partners?

Jag har i helgen haft nöjet att besöka "Sveriges framsida", dvs Göteborg, under en minisalsakongress. Det är inte så ofta jag är uppåt landet så varje tillfälle blir ett intressant besök. Det är en trevlig stad med parker, avenyer och vatten. Det är en imponerande stor stad och är känd för både talspråk och ett göteborgskt sätt att vara. Kungsportsavenyen är full av Göteborgsflaggor som skulle göra skånska bypolitiker nervösa i sin hypersträvan efter att slippa anklagelser om lokalpatriotism.

En typisk tågresa från Lund till Göteborg (SJ) tar 2h 58 min, med X2000 strax över 2h 30. Viamichelin.com menar att med bil tar de 262 kilometerna 2h 50. Hur vi än gör har vi en resa på knappt tre timmar. Priset med tåg blir mellan 230 och 340 kr. Det kan man jämföra med de 64 km till Köpenhamn som kostar 117 kr eller 94 kr med Skånetrafikens rabattkort. En fjärdedel så lång resa kostar så mycket som hälften i många fall - dvs dubbelt så mycket per kilometer.

Oavsett hur "svenska" resor genom något system favoriseras framför resor till Själland så återstår faktum att det tar knappt tre timmar till Göteborg och knappt en timme (bil eller tåg) till Köpenhamn. Detta är en avgörande skillnad. Hallandsåstunneln, klar 2012, kommer inte ändra alltför mycket på det.

Jag är svag för historiska regioner som dyker upp och blir moderna regioner. Ofta har regioner väldigt långa livsåldrar, betydligt längre än nationalstater. Blekinge, Bornholm, Halland och Skåne har tillsammans utgjort en delstat med egen lag i det medeltida Danmark. Den regionen har t o m under ett fåtal år (Olof II, 1140-42) varit en egen stat.

Kustpilen går upp i Halland och slutar sin färd där Halland tar slut, i Göteborg. Halland har i gammal folkkultur - som jag tror påverkar tänkande på många sätt än idag - oerhört mycket gemensamt med Skåne, faktiskt mer än Blekinge (och Småland). Är det då möjligt att se Skåne, Halland och Göteborg som en del av samma allians i en stor sydvästsvensk kustregion?

Nej. Tre timmars resa är tre timmars resa och är utanför vanliga människors pendeltänkande. Skåne är en naturlig region och däri ingår efter 2012 möjligen Laholm och Halmstad också. Falkenberg kan få substantiella anknytningar till Nordvästskåne så småningom. Men Göteborg är sin egen region. Det är en partner och en tillgång i sin relativa närhet - på samma sätt och avstånd som t ex "Trekantområdet" Vejle/Fredericia/Kolding på östra Jylland.

1 kommentar:

Anonym sa...

I disagree!