Det såg ut som en tanke. Tre timmar efter att Sydsvenskan meddelade att Montenegro utropade sig till en självständig stat kom kravet på en "stadga" som uttrycker skånskt självstyre på Sydsvenskans webbversion av Aktuella frågor. Men en intressantare utrikespolitisk jämförelse är att spanska regeringen inleder fredssamtal med ETA i juni - i denna månad. Kan det leda till ökat baskiskt självstyre? Och framför allt röstar Katalonien 18 juni om utökat självstyre - efter en två år lång process med förhandlingar med spanska staten. Försök hitta någon nyhet överhuvudtaget på svenska Google om detta!
Nåväl, artikeln på Aktuella frågor är skriven av de tre skånska regionpolitikerna Pia Kinhult (m), Gilbert Tribo (fp) och Rolf Tufvesson (kd) tillsammans med Ilan Sadé (c), kandidat till regionfullmäktige, och konsulten Anders L Hansson. Artikeln är långtgående. Artikelförfattarna vill uppenbarligen skapa en egen regional debatt och är inte i första hand inriktad på att påverka rådande debatt som har med Ansvarskommitten att göra. Centralt i artikeln är att man har ett underifrånperspektiv, där Skåne självt nu måste ställa krav och sätta igång en process.
Det som är det mest kontroversiella är inte så mycket att författarna talar om ett "Scania" (vad man brukar kalla Skåneland) och flera gånger betonar att man gärna ser Blekinge och Halland i den nya regionen. Det mest kontroversiella är talet om en "grundstadga", att man tycker stadgan ska innehålla en "preambel" och att ett "konvent" ska vara med att ta fram stadgan. Det är förstås detta som får Statens vänner att sätta kaffet i vrångstrupen i morgon bitti.
Det tycks vara prat om en grundlag, en konstitution. Det tillhör vardagen för de 40 % av jordens befolkning som bor i en federal stat. De bor i en delstat som har egna stadgar, egna delstatskonstitutioner. Men den verkligheten är inget som kommer att nå fram bland de många svenska politiker som har så lite utblick i världen.
Det är inte alls otroligt att nationalstatskramarna än en gång bestämmer sig för att det är bäst att försöka tiga ihjäl debatten. Jag har sett de mest utmanande tankar av tunga opinionsbildare och politiker tigas ihjäl under mina tio år i debatten. Det är en konst i sig.
Men det kan också vara så att statisterna inte tycker det går med tanke på politikernas tyngd eller att de är så övertygade om stödet för den egna linjen att de tycker att detta är ett utmärkt tillfälle att (enkelt) trycka till de politiska motståndarna. Det ska bli intressant att se vilken linje Lars Stjernkvist, regionsossarna och regeringen m fl aktörer väljer.
Du kan läsa hela den scaniska stadgan här. Av någon anledning ville inte Sydsvenskan trycka en länk till den så läsarna själva kunde ta ställning. Pia Kinhult skriver också i dagarna om dessa saker i sin blogg.
En kort notis om den katalanska folkomröstningen. 18 juni röstade katalanerna 'ja' till ökat självstyre. När 98 procent av rösterna var räknade hade 73,9 procent sagt ja till ökad självständighet. 20,7 procent röstat nej och 5,3 procent röstat blankt. Valdeltagandet var 48 procent.
Katalanerna ska få sköta sina egna affärer, bland annat i fråga om beskattning och rättsväsen. Katalanska språkets ställning stärks och man får mer att säga till om när det gäller internationella förbindelser. Parlamentet i Madrid har dock strukit en formulering som katalanska parlamentet röstat igenom om att Katalonien skulle få ställning som "nation".
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar