söndag, juni 25, 2006

Två intressanta bloggare

Idag presenterar jag två bloggare som skriver lite om federalism/Skåne. Först ut är Tomas Melin som kallar sig Den där Tomas.

Tomas skriver bl a om Biblioteken och det kommunala självstyret. Där blir han irriterad på ett förslag från vänsterpartiets Rossana Dinamarca som vill skärpa bibliotekslagen och Tomas kallar detta "ett gigantiskt ingrepp i det kommunala självstyret". Sedan följer ett längre resonemang som självstyrets vikt.

I en annan bra artikel attackerar han Nationalstatens hegemoni och skriver att "Sommarens stora idrottsfester fullkomligt dryper av nationalsymbolismens fetflottighet."

Och så skriver Tomas en artikel med rubriken Det är nåt visst, med en federalist. Den handlar om Europa, federalism och överlappande suveräniteter. Tomas skriver: "Sverige, som är en centraliserad enhetsstat sedan Vasatiden, skulle verkligen vinna på att federaliseras. En ny grundlag som utgår från kommunerna skulle kunna delegera vissa frågor till regioner, vissa till staten och vissa till nivåer därutöver."

Tomas Melin är miljöpartist från Stockholm och är bl a mycket EU-kritisk, så mycket skiljer från oss Skåneregionalister och centerpartister. Men det här är en blogg att kolla in.

Stefan A. Johansson är socialdemokrat från Helsingborg och tycker att Skånska bör förklaras som ett regionalt språk i Sverige. Han har en omröstning på sin hemsida där 92 % av 91 svarande tycker att skånska ska förklaras som ett regionalt språk i Sverige. 5 % säger nej och 2 % vet inte.

Samtidigt vill Stefan Johansson avskaffa Region Skåne, säkerligen den enda politiska institutionen som någonsin skulle kunna driva en sådan idé. Man blir förvirrad.

Vi ska tydligen som kollektiv helt avlövas vårt självstyre. Bara kommunala självstyret blir kvar och vi har den skånska splittringen och röran tillbaka. När beslutsfattare väljer om Burlöv ska bestämma över något eller om riksdagen ska göra det, så vet jag vem som alltid vinner den kampen. Skåne fungerar mer och mer som én stad. På en timma når du Malmö, Lund, Helsingborg, Hässleholm och Christianstad. Pendlingen ökar hela tiden. Därför blir Region Skåne mer och mer uppenbart den allra viktigaste politiska enheten. En verklig naturlig region - i historia och samtid.

[ Andra bloggar om: , , ]

Inga kommentarer: