tisdag, juni 06, 2006

Sveriges nationaldag får kritik

Idag är det Sveriges nationaldag. SVT Text konstaterar: "I stort sett varje kommun [i Sverige] firar nationaldagen med tal, sång och musik." I Skåne firas nationaldagen med grönköpingsmässiga festligheter i minsta by. Bypolitikerna tävlar om att vara bäst i den svenska klassen.

Det är inte jämförbart med hur Europadagen firas (ignoreras). Och det ska bli intressant att se hur man firar Skåneländska Flaggans Dag den 16 juli. Bara Burlöv högtidlighåller dagen, vad jag förstår. Europadagen och Skåneländska Flaggans Dag är förstås egentligen viktigare dagar än den s k Nationaldagen.

Den som den 6 juni flyger inrikes med SAS och klär sig gult och blått får en gratis inrikesbiljett. Hur vore det om samma erbjudande gällde den som klädde sig i gult och rött den 16 juli och flög till eller från Sturup?

Samtidigt bryr sig de flesta inte om nationaldagsfirandet. Bara en av tio tänker delta i ett officiellt firande och var tredje har bestämt sig för att inte fira alls, säger en Sifo-undersökning. I Skåne ser det ännu sämre (bättre) ut. Enligt Ystads Allehandas "Dagens fråga" kommer 19.5 % att delta i något nationaldagsfirande. 80.5 % gör det inte. 333 svar kl 1220. Enligt Trelleborgs Allehandas "Dagens fråga" är det ännu färre som deltar i Trelleborg. Där kommer 14.4 % att delta i något nationaldagsfirande. 85.6 % gör det inte. 181 svar kl 1220. Lund brukar med sina 100 000 invånare ha ca 200 nationaldagsfirare. Konferencieren Fredrik Tersmeden beklagade sig t ex offentligt 6 juni 2003.

Trots de lokala krämarnas vurm för nationalistiska fester finns det intellektuell moteld. Här är en liten lista:

 • Stefan Bergmark, krönika Skånska Dagbladet, 5 juni 2006: "Varför beslutar våra parlamentariker plötsligt sig för att göra sjätte juni till en röd dag och därmed indirekt bjuda in till nationalistiskt stöveltramp? Dels handlar det förstås fortfarande om gamla unkna etnocentriska föreställningar om den svenska kulturens överlägsenhet och dravel om det svenska folkets behov av att enas."
 • Göran Greider, chefredaktör Dalademokraten, Metro Skåne 5 juni 2006: "Imorgon är det Sveriges nationaldag. Det är bra att nationalismen inte är särskilt stark i det här landet. Känslan för ”det svenska” tycks faktiskt mer gälla naturen än människorna: en vacker junidag är den verkliga flagga som innevånarna i det här landet skulle kunna enas under. Därför borde nationaldagen i stället göras om till just en naturdag, dagen då vi talar med de träd och blommor, som redan nu utgör den stora majoriteten av innevånare i Sverige."
 • Magdalena Nordin, fil dr i religionssociologi och lärare vid Imer, Malmö högskola, Sydsvenskan 5 juni 2006: "Under denna dag förväntas vi, tillsammans med kungligheter i svensk folkdräkt viftande med svenska flaggor och sjungande nationalsången, bekräfta vår svenskhet. [...] Undersökningar visar att yngre och de med längre utbildning lägger mindre vikt vid nationen Sverige och nationella symboler. Kanske kommer nationalitet i framtiden inte längre att vara det som avgör vem vi känner gemenskap med. Och vad händer då med morgondagens helgdag?"
 • Ilan Sadé, (c), kandidat till regionfullmäktige, fd förbundsordförande centerstudenterna, sin blogg 5 juni 2006: När kungen den 6:e juni kommer till Malmö IP för att låta sig hyllas med kungssång och fyrfaldiga leven för Sverige är det någonting som trycker på mina axlar och klämmer i magen."
 • Göran Hansson, vice ordf i Stiftelsen Skånsk Framtid, Blog Skåneland, 4 juni 2006: "The official reason for celebrating the national day holiday is to commemorate the King Gustav Vasa, who is claimed to have created Sweden during the 16th Century. This was long before Scania and other territories were conquered by this man’s followers."
 • Robert Dahlström, Trelleborgs och Ystads Allehanda, TA 3 juni 2006: "Ett annat skäl till varför jag åker till Berlin är att jag vill slippa nationaldagen. Jag klarar inte av flaggviftning, fornstora dar, slag för bröstet och högstämd nationalism med kungliga tal. [...] Jag tror inte att vi skåningar är lika svensk-nationalistiska som till exempel de som bor i Värmland, Dalarna eller Helsingland."
 • Johan Linander, riksdagsledamot för centern, riksdagmotion 2005/06:K247, 2 oktober 2005: "Den 6 juni firas som nationaldag i Sverige med anledning av att Gustav Eriksson Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni 1523. Jag kan förstå att Gustav Vasa har varit en viktig historisk person i vissa delar av Sverige, men som skåning har jag ingen anledning att fira Gustav Vasas kröning av flera anledningar."
 • Daniel Sandström, Sydsvenskans kulturchef, Sydsvenskan 3 juni 2005: "Motiven bakom det nya nationaldagsfirandet i Sverige är nog inte heller helt oskyldiga. För ytterst kan detta firande, där tv- och radiotablåerna plötsligt är fullmatade med blågula inslag, tolkas som en process där politikerna och medierna ser en chans att minska sin isolering och återvinna en legitimitet som idag inte är så självklar. [...] Är det inte det som måndagens jippo egentligen handlar om?"
 • Malte Lewan Neelsen, kandidat till regionfullmäktige för centerpartiet och vice ordf i Föreningen Skånelands Framtid, Helsingborgs Dagblad 4 juni 2003, Skånska dagbladet 6 juni 2003 och Kristianstadsbladet 6 juni 2003: "På fredag kan vi som hellre betonar Europas roll och Skåne i södra Östersjöregionen protestera mot det överdrivna nationaldagsfirandet. Vi går inte på något firande, vi flaggar inte, vi sjunger inte med. Jag kan lova att vi kommer att vara flest, oavsett denna uppmaning. Vi jobbar på som vanligt i en verklig verklighet, inte i gårdagens illusion."

  [ Andra bloggar om: , ]
 • 1 kommentar:

  Anonym sa...

  Vilken glädjedödare.

  Sverige är ett förhållandevis bra land, jag tycker det tåls att firas en gång om året.