tisdag, maj 30, 2006

Bluetooth är skånskt

I Lund satsar Cambridge Silicon Radio (CSR) på att utveckla den trådlösa tekniken Bluetooth, kan NFÖ berätta. Man ska anställa tolv nya ingenjörer.

Bluetooth är tillsammans med WLAN det ledande trådlösa protokollet i t ex datorer och mobiler. Det finns i tusentals, kanske tiotusentals, produkter i hela världen från California till Korea. Bluetooth är skånskt. Det utvecklades av Ericsson i Lund. Namnet kommer av den gamle dansk-skåneländske kungen Harald Blåtand som enade Danmark liksom bluetooth skulle ena trådlösa protokoll mer än tusen år senare.

Idag satsar CSR vidare på att ytterligare sätta skånsk prägel på något som kanske borde vara det Skåne är mest känt för i hela världen. Det och det skånska smörgåsbordet (nej, smörgåsbordet fanns inte i övriga Sverige - "Swedish smorgasbord" är en kulturnationalisering).

Skåne hade varit känt för både bluetooth och smörgåsbordet, om vi hade haft några vettiga marknadsföringssatsningar de senaste decennierna...

Senare, artikel i Sydsvenskan om bluetooth. "I grund och botten är det lösningen från Lund som allting bygger på, förklarar Sven Mattisson", "Han är mannen bakom bluetooth", 2007-06-02.

1 kommentar:

Anonym sa...

Var harald blåtand lika långsam som dagens bluetooth?