tisdag, maj 09, 2006

Regionernas fotbollslag

Nu har Sveriges VM-lag i fotboll presenterats. Inga medier bryr sig förstås om varifrån i Sverige spelarna kommer. Här är listan ni inte får se någon annanstans. Är deras ursprung då så intressant? Tja, när det gäller att de kommer från Sverige är det tydligen så superintressant att de inte får vara med i något annat landslag, så varför då inte bry sig om var i Sverige de kommer ifrån?

Den preliminära, men officiella, VM-truppen består av 23 spelare. 10 är från Skåneland (6 från Skåne, 2 från Blekinge, 2 från Halland), 6 från Göteborg/Alingsås, 2 är smålänningar, 2 norrlänningar, 2 mellansvenskar och så är tredjemålvakten faktiskt... stockholmare. Jag har utgått från moderklubb snarare än födsel. Annars skulle t ex ytterligare en hallänning och en bleking vara "skåningar":

Målvakter
Andreas Isaksson, Trelleborgs FF, Skåne
John Alvbåge, Torslanda IK (Göteborg), Västergötland
Rami Shaaban, Järla IF (Nacka), Stockholms län

Försvarsspelare
Erik Edman, Habo IF, Småland
Petter Hansson, Stugsunds IK/Söderhamns FF, Hälsingland
Teddy Lucic, Lundby IF (Göteborg), Västergötland
Olof Mellberg, Gullspångs IF (Göteborg), Västergötland
Mikael Nilsson, Ovesholms IF (Kristianstad), Skåne
Fredrik Stenman, Munktorp BK (Köping), Västmanland
Karl Svensson, Egna Hems BK (Jönköping), Småland

Mittfältare
Niclas Alexandersson, Vessigebro BK (Falkenberg), Halland
Daniel Andersson, Bjärreds IF (Lomma), Skåne
Mattias Jonson, IFK Kumla, Närke
Kim Källström, Sandvikens IF, Gästrikland
Tobias Linderoth (född i Marseille), Mjällby AIF (Sölvesborg), Blekinge
Fredrik Ljungberg (född i Vittsjö, Hässleholm), Halmstads BK, Halland
Anders Svensson, Guldhedens IK (Göteborg), Västergötland
Christian Wilhelmsson (född i Malmö), Mjällby AIF (Sölvesborg), Blekinge

Anfallare
Marcus Allbäck, Örgryte IS (Göteborg), Västergötland
Johan Elmander, Holmalunds IF (Alingsås), Västergötland
Zlatan Ibrahimovic, FBK Balkan (Malmö), Skåne
Henrik Larsson, Högaborgs BK (Helsingborg), Skåne
Markus Rosenberg, Malmö FF, Skåne

Gissningar om hur VM-elvan kommer att se ut brukar gå ut på Isaksson i målet och Edman, Lucic, Mellberg och Nilsson i försvaret, även om Alexandersson kan komma in istället för Nilsson. Mittfältet består av säkra Ljungberg och Linderoth och troligen Svensson och Wilhelmsson, men kanske istället Källström och Jonson. Anfallet blir Ibrahimovic och Larsson, ingen tvekan. Detta innebär att sex eller sju på plan blir skånelänningar, beroende på om Wilhelmsson får spela. Tre eller fyra på plan blir skåningar, beroende på om Nilsson får spela.

Man kan, med undantag för två försvarare, göra ett skåneländskt landslag av svenska landslaget med Isaksson, Nilsson, Alexandersson, Ljungberg, Linderoth, Wilhelmsson, Andersson, Ibrahimovic och Larsson. Teoeretiskt sett kunde det bli startelvan i VM den 10 juni! I den slutliga laguppställningen kunde man ta in MFF:s Olof Persson och Tobias Nilsson eller HIF:s Andreas Jakobsson och Andreas Granqvist så har man ett komplett skåneländskt lag. Låt oss t ex ta in stabile Olof Persson samt Andreas Jakobsson som ju spelade EM i Portugal för Sverige för bara två år sedan.

Laget blev i praktiken Isaksson, Edman, Lucic, Mellberg, Alexandersson, Ljungberg, Linderoth, Källström, Jonson, Ibrahimovic och Larsson, även om Svensson och Wilhelmsson fick en del speltid i de första matcherna. Det innebär sex (sju i början) av elva skåneländska spelare, varav tre var skåningar.

1 kommentar:

Ilan Sadé sa...

Jodå, det säger rätt mycket om vilken stark fotbollskultur det finns i Skånelandskapen och i Göteborgstrakten. Hela den manliga sidan i min släkt är fotbollstokig (utom möjligtvis jag, men derbyt igår följde jag noga...). Brorsan står nu i mål i Kristianstads div. 1-lag.