söndag, november 26, 2006

Husmark Pehrson mot "särlösningar"?

Statsminister Fredrik Reinfeldt fick kritik för att han inte tog upp Öresund i mötet 2006-10-18 i starten med statsminister Anders Fogh Rasmussen. Men det börjar röra på sig för Öresundsfrågor i den nya regeringen. "Inom kort ger regeringen Skatteverket i uppdrag att utvärdera uppgörelsen mellan Sverige och Danmark från 2003 om var Öresundspendlarna ska betala skatt." skriver Sydsvenskan i "Nordenministern vill utreda skattefrågan för Öresundspendlare" (2006-10-24). Dessutom har hon, tillsammans med EU-minister Cecilia Malmström, skrivit en debattartikel "Gränslös tillväxt" i Sydsvenskan 2006-11-20 om vikten att underlätta integrationen i Öresundsregionen. Nordenminister Cristina Husmark Pehrson har tagit tag i frågan på, vad jag vet, ett utan jämförelse mycket snabbare och handfastare sätt än förre Nordenminister Berit Andnor gjorde.

Husmark Pehrson tycks tycka det är märkligt att man inte betalar skatt där man bor. Hon antyder alltså att förra regeringens avtal med danskarna inte håller måttet. Den insikten är positiv. Dessutom blir det en stor hearing om den skånsk-själländska integrationen 2007-03-02. Det är centerriksdagsmannen Lars-Ivar Ericson från Tyringe som varit aktiv igen och i riksdagen på flera punkter pressat regeringen om Öresundsfrågor inklusive en HH-tunnel. Jag har tidigare inte trott jättemycket på min partibroder Ericson, men måste nu revidera min uppfattning om honom. Det gör jag med stor glädje.

Husmark Pehrson säger också att "Särlösningar för enbart Öresund löser inte de gränsfrågor vi även har med Finland och Norge. Haparanda är ju ett aktuellt exempel som det pratats mycket om på sistone." Det är skrämmande. Varför skulle det vara ett krav för särlösningar för Öresund att också lösa gränsfrågor med Finland och Norge? Särlösningar är egentligen själva grundstenen i decentraliserad demokrati och bör kanske vara mer regel än undantag. Centern borde ta Husmark Pehrson i örat för det uttalandet.

Inga kommentarer: