torsdag, november 02, 2006

Kapa skånska tungband?

Följande skickade en gammal vän till mig. Vännen är en tjej, uppvuxen i Malmö, som nu bor i Karlskoga. Det är en sann historia:

Igår var jag på utvecklingssamtal (f d "kvartssamtal") om och med min äldste son Harald, som är 7 år gammal. Efter att ha suttit en stund och lyssnat till hans frökens ris och ros så hör jag henne säga:

- Ja, och så har han fått träffa vår talpedagog ett par gånger.
- Ja ha, svarar jag förvånat?
- Ja, han har ju problem att uttala vissa ljud.
- Ljud?
- Ja, och NU har hon kommit fram till hur vi ska lösa problemet!
- Problemet???
- Ja, med hans R!
- R, svarar jag (och mitt R låter klart helt annorlunda än hennes)?
- Ja, han ska få en remiss till lasarettet så att de kan kapa hans tungband.
- Tungband???
- Ja, de är för korta, det är därför han inte klarar av att säga R ordentligt!
- Men både jag och hans pappa har ju tungrots-R. Det kan väl Harald också få ha???
- Jo, jag förstår att du tror att det är lättast, men det här ingreppet är inget farligt alls, det är vanligt att man klipper av tungbanden så att barn kan lära sig prata rent.
- Men herreguuud, tänker jag, men säger "jaha...men jag får nog diskutera det med min man först..." (Vilket jag nu gjort varvid min älskade make fick ett vansinnigt uttryck i ögonen...)

Så, nej, Harald får allt fortsätta att leva med sitt korta tungband och tala sin märkliga mix av skånska, uppländska och värmländska.

1 kommentar:

Anonym sa...

Otroligt nog hörde jag en liknande historia för bara ett par veckor sedan. Ett halländskt par vars dotter går på min sons dagis bodde tidigare i Stockholm. Där blev deras son tungrotsopererad pga hans skåneländska r! Nu bor de Skåne, så nu talar han ändå med skånska r - fast med för lång tungrot.