måndag, november 13, 2006

Sprängattentat mot Karl X Gustav-statyn

Bland det bästa som skrivits om historien bakom Karl X Gustav-statyn i Malmö finns här. Statyn restes under extrema nationalistiska förtecken. Idag är vi inte längre lika chockade över den tidens språkbruk som vi var för tio år sedan eftersom den typen av retorik är tillbaka på nationaldagen varje år. Nu har dock någon fått nog och lagt en sprängladdning vid statyn. För att citera artikeln ”Attentat mot Kungen” i tidningen City Malmö Lund 2006-10-25:

”Ryttarstatyn av Kung Karl X Gustaf på Stortorget i Malmö utsattes natten till i går för sprängattentat. En krutladdning detonerade vid midnatt och utlöste flera billarm. När polisen kom till platsen fann man sotmärken på statyns fundament. Fragment från vad som antas vara en hemmagjord krutladdning har skickats för analys. Ingen misstänkt för dådet har gripits.”

Vi vet alltså inte mycket om handlingens bevekelsegrunder. Men vad jag vet är det första gången sedan statyns tillkomst för 110 år sedan som den utsatts för skadegörelse i form av en explosion. Det är svårt att säga vad det säger om vår tid.

Inga kommentarer: