torsdag, november 09, 2006

Nationalismen på frammarsch i Fotbollssverige

Svenska fotbollförbundet vill införa en regel som begränsar antalet utländska spelare i de högsta serierna både på dam- och herrsidan. DN skriver i "Bäddat för 16 lag i allsvenskan 2008" (2006-11-08): "Förbundet [vill] införa en regel som redan tillämpas av många andra europeiska nationer. I framtiden ska klubbarna i dam- och herrallsvenskan samt superettan tvingas ställa upp med minst sju spelare som tillhört svenska föreningar i minst tre år under åldern 15-21 år."

Det här är ju ett utmärkt sätt att gå runt bestämmelserna om att ingen i EU får diskrimineras p g a medborgarskap. Man kan alltså tydligen ställa upp krav som blir så lika ett medborgarskap man vill. Resultatet av de nya reglerna blir att en åttonde "utländsk" spelare från Brøndby (pendlingsavstånd en halvtimme) inte gör sig besvär i MFF, medan en person som spelat tre år i GIF Sundsvalls ungdomslag har VIP-biljett in.

"Det här gör vi för att få en balans mot importer och påskynda rekryteringen av egna spelare, säger Lagrell." Så Lars-Åke Lagrell, vad är en "import" och vad är en "egen spelare" i Öresundsregionen?

Inga kommentarer: