torsdag, november 09, 2006

Polishögskola till Skåne?

De basker jag känner kan berätta att frågan om poliser en mycket laddad fråga för nationalister och regionalister. Det är en viktig politisk fråga varifrån de kommer och vem som organiserar dem. Jag antar att det också är viktigt vem som har utbildat dem.

I mars 2001 blev det klart att Sveriges tredje polishögskola skulle hamna i Växjö. (Solna var först, sedan kom Umeå.) Polismyndigheten i Skåne hade då tidigare ställt sig bakom och stött Hässleholms kommuns ansökan om att få landets tredje polishögskola. Sedan delade Helsingborgs kommunstyrelseordförande Björn O Anderberg Skånes röst genom att önska polishögskolan till Helsingborg. Och Växjö fick polishöskolan.

Nu tar Göran Persson i Simrishamn (s) tag i saken igen. Tretton andra socialdemokrater skriver under och önskar i en motion en "Polishögskola till Skåne", 2006/07:Ju270. De skriver bl a:

"Skåne har en stor rekryteringsbas för poliser. Skåne har många invånare med invandrarbakgrund, är befolkningstätt och står utan polishögskola idag. Det är i Skåne vi på det bästa sättet kan tillgodose framtidens behov av poliser samtidigt som vi kan bredda antagningsunderlaget för att få en poliskår som speglar Sveriges invånare. Därför bör polisutbildning också bedrivas i Skåne och en Polishögskola förläggas där."

Det kan tyckas orealistiskt att be om en skånsk polishögskola bara fem år efter att närliggande Växjö fått en, men det har faktiskt talats om behovet av en fjärde polishögskola nästan ända sen den tiden. Och längst ner i syd är Växjö inte så nära.

Sydsvenskan har skrivit en artikel "Ökade chanser att Malmö får polishögskola" 2006-10-11. Regeringens utredare säger att minst en ny polishögskola behöver byggas. Malmö högskola ska uppvakta utredarna i november. Och migrationsminister Tobias Billström (m) ska i Sydsvenskans tolkning i stort sett ha lovat att Malmö ska få en polishögskola, genom uttalanden innan han blev minister.

Inga kommentarer: