tisdag, november 07, 2006

Mitt inlägg på Lund.se om flaggor

Jag har nu ett inlägg på Lunds kommuns webbplats under rubriken Flaggor för Lund, Skåne, Sverige och EU på Lunds kommun webbsajt. Den vanliga strategin för försvarare av status quo är att inte gå i svarsmål och att samtidigt inte göra något - så blir det nog i detta fallet också. Inlägget lyder så här:


Jag önskar att Lund skulle börja flagga som man gör nere på kontinenten med stadsflagga (Lund), regional flagga (Skåne), statsflagga (Sverige) och EU-flagga. Sätt upp fyra flaggstänger på Stortorget för detta syfte eller sätt flaggorna direkt på Rådhuset.

Det här med att bara ha en enda flaggstång - och en i södra delen av torget - som antingen har Lundaflagga eller statsflagga är så monokulturellt i tänket. Det är ovanligt ute i Europa.

Jag önskar också att stadsbussarna slutade att flagga med statsflaggan så fort det var en högtid eller helgdag. Det gör inte Malmöbussarna. Det är mer lämpligt med Lundaflaggan på bussarna. En annan sak är det om det helt precist handlar om någon i kungafamiljens födelsedag. Då kan svenska flaggan vara ok - om vi nu ska förutsätta rojalism som ideologi i Lund.

Värst är ändå Universitetet, Lasarettet och en del företag vid Kaprifolievägen (/Öresundsvägen) som har flera flaggstänger och insisterar på att fylla
samtliga med nationalstatsflaggan. Den typen av nationalism eller monokulturalism är sorglig att se.

Vi är ju t ex skåningar, Lundabor och EU-medborgare också. Ovanstående symbolik skulle vara otänkbart i länder som Tyskland, Italien och Spanien.

Inga kommentarer: