tisdag, november 21, 2006

Avsiktsförklaring för utbildningsnämnden

Jag blev ikväll, av centerpartiet i Lund, officiellt nominerad till ordinarie plats i utbildningsnämnden. Formellt beslut sker snart i kommunfullmäktige. Nämnden beslutar, trots namnet, bara i ärenden på gymnasienivå. Polhem, Katedralskolan, Spyken, Vipan och Komvux (inkl Särvux) är alltså de fem skolor som det handlar om. Nu kommer jag att sätta mig ordentligt in i dessa skolors verksamheter.

I samband med centerpartiets nominering av mig kan det vara på sin plats att påminna om den text som jag skrev och marknadsförde utåt i skånefederalisterna och som jag sedan tagit upp på möten inom centern. Jag ser texten, tillsammans med centerkretsens kollektiva vilja uttryckt i beslut förstås, som en avsiktsförklaring för mitt arbete inom utbildningsnämnden de närmaste fyra åren:

"Kommunen ska påverka skolorna så att undervisning i framför allt samhällsvetenskap och humaniora får en mycket tydlig utgångspunkt i Skåne, Öresundsregionen och södra Östersjöområdet. Det nationella perspektivet får i det sammanhanget mindre betydelse än det regionala. Ett viktigt exempel är ämnet historia, som i första hand bör vara Skånes, Nordens, övriga Europas och världens historia. Svensk historia innan 1658 är i det sammanhanget bara viktigt som en del av Nordens historia. Kommunen bör uppmuntra skolorna att införa undervisning i danska och skånsk dialekt/regionalt språk som separata ämnen. Man kan använda ekonomiska styrmedel (speciallärare, skolmaterial m m), projektbaserad verksamhet (i vilket kan ingå utflykter och gästföreläsare m m) och lärarseminarier."

2 kommentarer:

Anonym sa...

Grattis till nämndsposten! Var det väntat att du skulle få en ordinarie post trots att du inte kom in i kommunfullmäktige?

Malte Lewan sa...

Inte alls! Jag tänkte inte på att det fanns förtroendeposter utanför fullmäktige efter valet. Så oerfaren är jag. :-) I nästa steg var det _i bästa fall_ en ersättarroll jag kunde hoppas på!

Jag räknar nu med att det finns utrymme för andra initiativ och ställningstaganden än "politiskt underhåll" i nämnden. Jag kommer att rapportera från den.